Επιστρέφει ο Κ. Μητσοτάκης τη διερευνητική στην ΠτΔ – Παραδόθηκαν τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα και την ανακοίνωση από αυτόν της δύναμης των κομμάτων στη Βουλή με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου, δέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ επέστρεψε τη διερευνητική εντολή στην ΠτΔ κατά την ολιγόλεπτη συνάντησή τους, χαρακτηρίζοντας  «εμπόδιο» την απλή αναλογική και είπε πως η ΝΔ με βάση τα χθεσινα αποτελέσματα «θα είχε 170 έδρες».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μόλις λάβει τη διερευνητική εντολή, θα τηλεφωνήσει σε όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για να τους ενημερώσει για την απόφασή του να μην αξιοποιήσει τη διερευνητική εντολή καθώς το μήνυμα των ψηφοφόρων ήταν για αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ.


Σύμφωνα με το σύνταγμα, η πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει τη διερευνητική εντολή στον Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια στον Νίκο Ανδρουλάκη, με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς και με δεδομένο το εκλογικό αποτέλεσμα να παραδίδουν την εντολή.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ακολουθώντας την επιταγή του συντάγματος θα καλέσει τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων στο Προεδρικό Μέγαρο για να διερευνήσει τη δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης, διαδικασία τυπικά και στη συνέχεια θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αλλαγή και πιθανότερη ημερομηνία την 25η Ιουνίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες με αποτέλεσμα ακόμα και την Τετάρτη (24/5) να έχει συγκροτηθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Ο Κώστας Τασούλας παρέδωσε νωρίτερα τα τελικά αποτελέσματα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα οποία είχε λάβει προηγουμένως από την υπηρεσιακή υπουργό Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού.

Η Κατερίνα Σακελλαρόπουλου δήλωσε κατά την παραλαβή των αποτελεσμάτων των εκλογών: «Η προεκλογική περίοδος κύλησε ομαλά με τις συνήθειες ενός δημοκρατικού διαλόγου. Πάντα υπάρχουν εντάσεις αλλά δεν νομίζω ότι ξεπεράστηκαν τα όρια. Οι εκλογές και η προετοιμασία και η μέρα η χθεσινή κύλισαν με απόλυτη ομαλότητα και χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας είχαμε τη δυνατότητα να έχουμε από αρκετά νωρίς τα αποτελέσματα».

Όπως εξήγησε: «το Σύνταγμα έχει με αρκετά μεγάλη σαφήνεια προδιαγράψει την πορεία των πραγμάτων, θα ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία». Όλα θα πάνε κατ’ ευχήν, σχολίασε ο κ. Τασούλας.

Όπως όλα δείχνουν στις 25 Ιουνίου θα είναι η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Άκης Σκέρτσος: Θα παραδώσει τη διερευνητική ο Μητσοτάκης, αναζητούν τρόπους επίσπευσης των εκλογών

Ο Άκης Σκέρτσος δήλωσε λίγο νωρίτερα ότι το προεδρικό διάταγμα ορίζει μια συγκεκριμένη ημερομηνία για τη σύσταση της νέας Bουλής και «πρέπει να δούμε εάν μπορούμε να φέρουμε νωρίτερα την ημερομηνία σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνει το Σύνταγμα», ενώ ερωτηθείς εάν ο Κ. Μητσοτάκης θα παραδώσει σήμερα τη διερευνητική εντολή που αναμένεται να λάβει, απάντησε καταφατικά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί